Karen Soeters is het MEGAzat!

“Voor een dier is zijn leven net zo belangrijk als jouw leven is voor jou”, en daar slaat Sir Paul McCartney de spijker op de kop. Met het schaamrood op mijn kaken zie ik dan ook hoe we hier in Nederland omgaan met dieren in de vee-industrie.

De megastal is de totale vermechanisering van het dier. En die respectloze omgang met dieren ben ik samen met heel veel mensen in Nederland echt MEGAZAT!!

Eigenlijk is het onvoorstelbaar dat er voor de derde keer een demonstratie tegen megastallen moet worden georganiseerd, maar ik ben de organisatie dankbaar dat ze het doen want helaas is het nog steeds nodig een stevig tegengeluid te laten horen.

Een dier is tot een ding verworden in deze verschrikkelijke industrie.

We knippen hun staarten, snavels en tanden. En we verzinnen steeds nieuwe methoden om ze in zo kort mogelijke tijd rijp te maken voor de slacht. Alles om de productie op te drijven.

Een koe geeft geen 4.000 liter melk meer per jaar zoals een paar decennia geleden maar 8.000 liter.

Dat is voor een koe zo ongeveer 8 uur hardlopen. En dat doen ze dan binnen want weidegang is al lang niet meer van zelfsprekend en in een megastal al helemaal niet.

We drijven dieren in de Nederlandse bio-industrie tot het uiterste maar rekken die grenzen steeds verder op. Zo wil varkensfokker Topigs in 2022 varkens fokken die 200 gram per dag harder groeien dan ze nu al doen. Dit zogenaamde turbovarken heeft daar ook nog eens minder voer voor nodig. Hoe in en in triest is dat? En in de nieuwste Hy-care-stal, niet te verwarren met ‘high care’ worden varkens in bakken over een rolband vervoerd want dat is veel efficiënter.

Laten we er met zijn allen voor blijven strijden aan deze respectloze omgang met dieren een einde te maken. En als je het dan niet voor de dieren doet, doe het dan voor de natuur, het milieu en onze medemens die de dupe wordt van onze hebzucht.

Karen Soeters (Directeur Nicolaas G. Pierson Foundation wetenschappelijk bureau Partij voor de Dieren en oprichter Piepvandaag.nl)