Waarom organiseren wij deze manifestatie?

Eind januari 2012 hoorden wij (Estera Waas en Christel de Haas) over een grote demonstratie tegen de intensieve veehouderij in Duitsland: “ Wir Haben Es Satt”. Er ontstond vrijwel gelijk het idee om dit in Nederland ook te gaan organiseren. We zaten in een tijd waarin het woord Megastal om de haverklap genoemd werd en we geconfronteerd werden met het dierenleed en ziekte-uitbraken. Het was tijd om in Nederland ook te laten horen dat we het zat waren.

Op 17 maart 2012 stonden we met maar liefst 1000 mensen op de Dam. De sfeer was goed, de protestmars was indrukwekkend en er werden goede dingen gezegd.
We werden bij het organiseren gesteund door vele organisaties en door een aantal politieke partijen.

In 2013 werd er gesproken over de bouw van gigastallen, er werd er subsidie gegeven aan zulke stallen in het buitenland en er waren om de paar maanden stalbranden!  Dus ook in 2013 zijn we met ongeveer hetzelfde aantal mensen naar de Dam gegaan.

We doen aan ontwikkelingshulp in de Derde Wereld maar geven hun graan aan ons vee. Ook het ontginnen van bos in Zuid-Amerika voor het verbouwen van genetisch gemodificeerde soja is nog niet gestopt, en ook dit eet ons vee.
De dieren in de industrie zien vaak geen daglicht tot ze op transport gaan naar de slacht. Soms zijn ze uren onderweg, op elkaar gepropt in de kou en in de hitte… het maakt allemaal niet uit? Dit is toch schrijnend wanneer je bedenkt dat een groot deel van onze dierlijke producten in de afvalbak belandt vanwege de beperkte houdbaarheid.

Het hoeft niet zo te gaan, HET KAN ANDERS.

Dat was onze boodschap voor de tweede “We zijn het MEGAzat”. Alleen een goed en eerlijk geïnformeerde consument kan de juiste keuzes maken en om dit te bereiken hebben we iedereen nodig!

In 2014 zullen we er weer staan. Want veel is er nog niet veranderd. Op 10 mei om precies te zijn.

Inmiddels is het al weer 2015. Samen met Milieudefensie gaan we op 29 augustus een grootse manifestatie houden. Omdat het helaas nog steeds nodig is.